Gândirea pozitivă, un mod de viață

Psihologia pozitiva s-a dezvoltat in a doua jumatate a secolului XX, avandu-i ca principali promotori pe psihologii Martin E.P. Seligman si M. Csikszentmihalyi, si se concentreaza pe punctele forte si virtutile care ii ajuta pe oameni sa aiba succes in viata si sa fie fericiti. Accentul cade pe aspectele personale pozitive, accentuarea emotiilor pozitive, cautarea si incercarea de a dezvolta talentul si incercarea de a face viata omului mai implinita.

Aceasta stare subiectiva de bine – fericirea, depinde de gandurile si sentimentele in legatura cu propria existanta si de intrepretarea pe care o dam evenimentelor din jurul nostru, nu de lucrurile care ni se intampla. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi are puterea de a modifica nivelul de fericire personal. Astfel se explica faptul ca persoanele care au o gandire pozitiva se bucura de mai mult succes, o mai buna sanatate psihica si chiar fizica. Studiile au aratat ca pacientii afectati de maladii grave si chiar mortale, dar care au pastrat o gandire pozitiva, au supravietuit mai mult decat cei care au privit realitatea mai multa obiectivitate. Potrivit psihologiei pozitive, aceasta viziune pozitiva, mai putin realista, ne-ar putea proteja de imbolnavire.

Atitudine pozitiva si atitudine negativa
Atat gandirea pozitiva cat si cea negativa fac parte din starile psihologice normale ale unei persoane. In functie de stare, inclinam sa privim lucrurile in bine sau in rau, dar trebuie sa fim constienti de efectul acestor perspective. O gandire negativa va atrage evenimente neplacute si va aduce in viata noastra durere, suferinta, tristete si diverse probleme, in vreme ce o gandire pozitiva va atrage intamplari pozitive si ne va oferi eficienta, satisfactie, succes si sentimentul de implinire.

Perspectiva asupra vietii si atitudinea in general este contagioasa pentru cei din jur. Fara sa ne dam seama, fiecare dintre noi afecteaza persoanele cu care se intalnesc si invers, prin transfer de ganduri si sentimente si prin limbaj corporal. Cu totii preferam sa-i ajutam si sa fim in preajma oamenilor optimisti, cu atitudine pozitiva si de multe ori ii evitam pe cei negativisti.

Cum ne ajuta gandirea pozitiva?
Gandirea pozitiva ne va ajuta sa descoperim ca nu avem limite in puterea de a rezolva orice problema, a indeplini orice obiectiv propus si a ne fauri propriul viitor. Secretul consta in increderea in fortele proprii, indiferent de situatie. Conceptul de psihologie pozitiva s-a nascut din dorinta de a forma familii si scoli care permit dezvoltarea armonioasa a copiilor, slujbe care promoveaza in acelasi timp satisfactia muncii si productivitatea, comunitati care sprijina implicarea civica, terapeuti care recunosc si incurajeaza partile pozitive ale pacientilor, invatarea psihologiei pozitive si oferirea serviciilor acestei stiinte in organizatii si comunitati.

Sfaturi pentru a gandi pozitiv
Pentru a deveni o persoana pozitiva nu este suficient sa va informati in legatura cu acest subiect; aveti nevoie de hotarare si consecventa. Desi aceasta schimbare are loc la nivel subconstient, este posibil sa realizati procesul si la nivel constient. Chiar daca vi se pare copilaresc sau ciudat, nu aveti nimic de pierdut daca incercati. Ignorati ce spun persoanele din jur atunci cand observa ca v-ati schimbat gandirea si alungati orice dorinta de a renunta.

Incercati sa anticipati doar situatii favorabile si benefice. In conversatiile cu ceilalti sau in dialgul din minte utilizati … continuarea aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *